Tal og fakta

Hvad vil det sige ikke at gennemgå en uddannelse?
Ved ikke at gennemgå en uddannelse har man ikke anden uddannelse end folkeskolen, som er obligatorisk for alle danskere. Hvis man skal videre ud på arbejdsmarkedet, kræver det i næsten alle tilfælde, at man har specialiseret sin viden inden for et bestemt område over en længere periode. Med andre ord er uddannelse i de fleste tilfælde en nødvendighed, hvis du vil tjene penge og kunne forsørge dig selv og din eventuelle familie på egen hånd.
Konsekvenserne ved ikke at gennemgå en uddannelse er, at du i høj grad har afgrænset dine muligheder for at tjene penge. Uddannelse åbner mange veje i ens liv. Det er en investering i fremtiden. Derfor kan det ikke andet end at betale sig at gå i gang med en uddannelse.

Hvor stort er antallet af unge uden uddannelse? 
I 2011 var der 203.000 unge 16-29-årige, som havde folkeskolen som eneste uddannelse. I samme år var der 78.000 unge mellem 16 og 29 år med en fuldført gymnasial uddannelse som den eneste uddannelse udover folkeskolen. Lægger man de to tal sammen, får man en tredjedel af de unge 16-29-årige i Danmark.

Hvor mange unge uden uddannelse er på kontanthjælp?
I 2008 fik 31.443 unge mellem 16 og 29 år kontanthjælp. Antallet af 16 til 29-årige på kontanthjælp var i slutningen af 2011 steget til 47.696. Det svarer til, at hver tyvende ung sidste år fik kontanthjælp.

Hvor mange penge koster det statskassen, at mange unge fravælger en uddannelse?
Det koster årligt staten 5,8 milliarder danske kroner.

I hvilke grupper kan man inddele de unge uden uddannelse? 
Man kan inddele de unge uden uddannelse i fire grupper:

De opgivende er de unge, som er blevet mobbet meget i folkeskolen. De har været meget svage i skolen både fagligt og socialt. Deres dårlige erfaringer er også kommet af, at lærerne ikke har bekæmpet mobningen og ikke har taget hensyn til de udsatte elever.

De praktiske har oplevet både positive og negative sider af folkeskolen. De har haft et godt socialt kammeratskab og en god dialog med lærerne. Det faglige har dog ikke været deres stærke side, og det er de sluppet så let som muligt fra.

De vedholdende har haft en svær folkeskoletid mht. det sociale. De har haft få venskaber og været udsat for mobning. Derimod har de haft succes med det faglige. De vedholdende er ofte piger.

De flakkende har haft en god tid i folkeskolen, fordi de har været gode både socialt og fagligt. I deres barndom har de haft gode familieforhold, og deres forældre har været interesserede i at høre, hvordan de har haft det. Disse unge har i nogle tilfælde oplevet et forventningspres udefra, og lysten til at dyrke fritidsinteresser har haft en afgørende finger med i spillet.

Hvor meget fylder problemet i medierne? 
I medierne kan man oplyses meget vedrørende unge uden uddannelse. Tv-aviserne har ofte fokus på det omfattende problem. Der har især været fokus på det i forbindelse med folketingsvalget 2011, fordi det vindende Socialdemokratiet bl.a. går ind for mange i arbejde og unge i uddannelse. Det er meget politikerne, som gør, at man tager problemet alvorligt. Når de kommer med udtalelser eller forslag, følger medierne i hælene og indbyder til debatter mellem uenige politikere. For at opsummere skriver aviserne om det. De giver overblikket og ekspertvidenen. På den måde sørger medierne for, at folket har rig mulighed for at blive opdateret på problemet. Så hvis ikke man har styr på, hvor stort problemet er, og hvis ikke man ved, hvordan problemet skal løses, eller hvad man skal sige til de unge uden uddannelse, som man kender, kan man finde mange svar i avisen, på internettet eller i fjernsynet.

Fokuserer politikerne nok på problemet?
15 tilfældige danskere har svaret på, om de danske politikere fokuserer nok på problemet angående det høje antal af unge uden uddannelse. Der er forholdsvist delte meninger hos danskerne. Størstedelen af meningerne gik ud på, at der er nok fokus på problemet angående unge uden uddannelse, men politikerne mangler bare at finde løsningerne på det og føre deres ord til handlinger. Samtidig gik nogle svar ud på, at der skal mere fokus på de mindre boglige unge, som ikke har de samme kompetencer for en længere uddannelse, som andre har. 
Vores mening er også, at politikerne har gode meninger omkring problemet, men de bør føre deres ord til handlinger noget mere.